Pages

Om

Har du svårt att hålla sig uppdaterad på alla informationsflöden relaterade till Piratpartiet och pirat-världen i stort? ('the piratesphere' :-) Då är Piratpartiet Toolbar för webbläsaren Firefox för dig! Nyhetsflöden för de viktigaste centrala kanalerna, nyhetsrapportering och bloggar hamnar lätt tillgängliga överst i din webbläsare, och lyser upp när nya inlägg dyker upp.

I grunden ligger en egenutvecklad rss-läsare som är optimerad för att snabbt hålla sig uppdaterad på nya inlägg över ett stort antal rss-flöden. Se rubriken "Om hur man använder rss-läsaren effektivt" nedan.

Funktioner

 • Länkar till viktiga sidor på http://www.piratpartiet.se/
 • Rss-flöden för central information, aktuella nyheter och viktiga bloggar.
 • Håll koll på centrala kalendrar.
 • Medlemsräknare.
 • Konfigurerbar för att inkludera rss-flöden för specifika regioner.
 • Avancerad rss-visare: förhandsvisning i tooltip, kommer ihåg vad som lästs, nya inlägg får menyn att lysa upp i fetstil.

Ladda ner och installera

Tillägget finns att ladda ner på Mozillas vanliga tilläggssite. Eftersom Piratpartiet Toolbar ännu ej är granskad av Mozillas editorer, så är den markerad som ett 'experimentellt' tillägg. Du måste därför klicka i "Låt mig installera detta experimentella tillägg." precis brevid nedladdningsknappen "Lägg till Firefox" innan du får ladda ner.

Så länge Piratpartiet Toolbar har statusen "experimentellt" kommer det inte automatuppdateras. Istället ser du i Toolbaren under "Centralt->Piratpartiet Toolbar" när det kommer nya versioner.

Har du problem att installera? Maila till:

Om funktionen 'plats'

Piratpartiet Toolbar har en funktion för att kunna anpassas för lokal information i olika regioner. I nuläget finns stöd enbart för 'Stockholm' (som också är förvalt) och 'Västra distriktet'. Du ställer lätt in detta val i Huvudmenyn: tryck på pirat-p:et på toolbaren -> 'Inställningar'. Om ingen plats är aktuell, välj "ingen" och starta om Firefox.

Om du istället vill ha in länkar för din egna region, skicka ett mail till:

och skicka med följande information:
 • Namn på regionen.
 • En länk till en webbsida för en organisation som representerar partiet i denna region.
 • En länk till ett rss-flöde (d.v.s. blogg eller liknande; i nödfall en vanlig webbsida eller wiki) med central information ifrån regionen.
 • Ett namn på den irc-kanal som ska höra till regionen. (Förslagsvis en kanal på irc.piratpartiet.se, men om den ligger på någon annan server, skicka med en lämplig länk för webbchat.) 
 • Om ni redan har ett eget kalendersystem, en länk till detta (annars kommer en kalender skapas här.)
Om jag tar emot detta så skapar jag regionen och uppdaterar Piratpartiet Toolbar.

Om hur man använder RSS-läsaren effektivt

Ett stort antal funktioner i toolbaren bygger på att aktuell information hämtas automatiskt ifrån servrar i form av sk. rss-flöden och placeras i toolbarens menyer. Toolbaren är optimerad förf att läsa rss-flöden på ett sätt som snabbt håller dig uppdaterad på nya inlägg.
 • Inläggen dyker automatiskt upp undermenyer. 
 • Undermenyer med nya inlägg syns tydligt i fetstil. 
 • Ovanliggande menyer blir i fetstil om de innehåller undermenyer i fetstil. Med undantaget att undermenyer som ligger sist i menyn, under en separator (grått streck i menyn), inte påverkar överliggande meny så att man kan särskilja mer viktiga och mindre viktiga nya inlägg. 
 • Tooltips visar sammanfattningar, så när man bläddar i menyn är det är lätt att hitta de inlägg man vill läsa i detalj.
 • Inlägg man vill läsa kan snabbt väljas ut och raddas upp i egna flikar i Firefox med "mitten-klick" utan att menyn stängs. 
 • Olästa/lästa-status ändras lätt med högerknappen utan att menyn stängs.  
 • En meny 'Egna' kan fritt konfigureras av användaren genom att fylla undermenyn 'Piratpartiet Toolbar' i den vanliga bokmärkesmeny med vanliga- och live-bokmärken.
Här är några tips för rss-flöden som kan läggas in i menyn 'Egna' genom att prenumerera på dem som live-bokmärken under 'Piratpartiet Toolbar' i din bokmärkesmeny:
(Det finns naturligtvis massor med andra bra siter som erbjuder rss-flöden, detta är bara några utvalda tips)

OBS: Efter att du prenumererat på live-bokmärken och/eller gjort andra ändringar i 'Piratpartiet Toolbar'-menyn i din bokmärkesmeny måste du starta om Firefox för att Egna-menyn i Piratpartiet Toolbar ska uppdateras.

Frågor och svar

 • Hur gör jag för att installera? För att installera: klicka på denna länk och kryssa i 'tillåt mig att installera detta experimentella plugin' och tryck sedan på 'lägg till i Firefox'. För mer utförlig information läs under rubriken 'ladda ner och installera' ovan.
 • Hur gör jag för att avinstallera? I menyn "verktyg" välj  "tillägg", markera Piratpartiet Toolbar, och tryck på knappen 'Avinstallera'. Starta sedan om din webbläsare.
 • Hur har du valt vilka bloggar som är med? Hur är de ordnade inbördes? Varför är inte min blogg med? Här är algoritmen: Först kommer Piratpartiets partiledare och vice som specifikt valts ut och placeras överst på grund av deras centrala roller. Sedan listas alla bloggar av uttalade piratpartister som ligger på knuff.se:s top-50-lista för knuffpoäng i den ordning de förekommer där. Sedan kommer en undermeny med de i styrelsen som inte redan är med ovan. Sist kommer en undermeny med de som står på Piratpartiets EU-valsedel som inte redan är med ovan.
 • Varför blir bara topp-menyerna fetstil när vissa av undermenyerna är fetstil? Detta är faktiskt ett medvetet val: att ha olästa inlägga i vissa undermenyer som är längst ner gör inte menyn själv fetstil då de inte anses tillräckligt "viktiga" för att påkalla din uppmärksamhet.
 • Hur funkar det här med fetstil av ovanliggande meny inuti Egna-menyn? Du kan välja själv vilka undermenyer som ska göra att den överliggande menyn visas i fetstil. Lägg till en separator mellan de undermenyer som ska göra ovanliggande meny fet, och de undermenyer som inte ska påverka ovanliggande meny. 
 • Varför uppdateras inte Egna-menyn när jag lägger till nya saker i 'Piratpartiet Toolbar' i min bokmärkesmeny? Sorry, du måste starta om Firefox efter att ha ändrat i din 'Piratpartiet Toolbar'-meny för att ändringarna ska slå igenom.
 • Jag har problem med toolbaren! Vad kan jag göra? Prova att starta om Firefox och försök igen. Om problemet kvarstår, maila och beskriv tydligt ditt problem inklusive exakta kopior på eventuella felmedelanden och likande. Maila till:
 • Jag har en helt lysande idé till en funktion att inkludera i PP Toolbar! Vill du höra mitt förslag? Absolut! Posta ditt förslag på mozillas webbsida (kräver konto där) eller maila till:
   
 • Kan du göra en toolbar åt min organisation, mitt företag, etc.? Jag kan ev. tänka mig att ta på sig sådana här mindre uppdrag, skicka ett mail till armiento [at] dewmill.com så reder vi ut det.

Hjälp

Om du har problem, prova att starta om Firefox och försök igen. Om problemet kvarstår, maila och beskriv tydligt ditt problem inklusive exakta kopior på eventuella felmedelanden och likande. Maila till:


Länka

Om du vill länka till Piratpartiet Toolbar får du gärna använda följande grafik:

Half-banner (234x60)

Stöd

För att stödja användandet av Piratpartiet Toolbar: skapa ett konto på Mozillas addon-site och använd recensionsfunktionen där. Om det syns att många använder Piratpartiet Toolbar och gillar den, så kommer den snabbare recenseras, så att att användare framöver kommer kunna ladda ner det direkt därifrån (eller i addon-funktionen i Firefox) utan att behöva skaffa konto hos dem.

Angående ekonomiskt stöd så OBS att medel i första hand bör doneras till Piratpartiet istället.

Men, om ifall du verkligen känner att du specifikt vill skicka ett extra uppmuntrande just för vidareutveckling av Piratpartiet Toolbar, så går det i så fall också bra att göra med en paypal-donation direkt till utvecklaren:
 PayPal donate.